HTML

Öngyógyítás SCENAR-ral

Hogyan küzdje le a fájdalmat, a krónikus betegségeket és az allergiát természetes úton? Hogyan tudjuk önmagunk és családunk immunrendszerét erősíteni? Alternatív gyógymódok, kúrák, tippek, cikkek, hasznos tanácsok az öngyógyításhoz.

Friss topikok

Linkblog

immunerősítés

2009.12.01. 19:20 gyógykovácséva az öngyógyítás szakértője

Immunrendszerünk védelmében

 

 

Egész életünk során, folyamatosan kapcsolatba kerülünk mindenféle kórokozóval, megbetegedni viszont csak akkor fogunk, ha kedvezőek a feltételek a kórokozók szaporodásához. Ahogy Claude Bernard francia kutató a 19. század végén fogalmazta:

„A kórokozó semmi, a környezet minden.” Tehát egészségesek akkor maradunk, ha az immunrendszerünk jól működik.

 

A szervezet védelmi rendszere egy finoman hangolt mechanizmus, ami több részből áll.

Szervei: Mandulák, lép, csecsemőmirigy, vakbél, vékonybél, vastagbél, nyirokrendszer.

Az első védelmi vonalat a mandulák képezik, ezekkel találkoznak a kórokozók először, kivételüket ajánlatos alaposan megfontolni.

A vérnek is vannak védelmi feladatot ellátó alkotórészei pl. fehérvérsejtek, T-sejtek, különböző kémiai faktorok.

 

. Ha az immunrendszer egészségesen működik, akkor ellenanyagot termel a kórokozók elpusztítására, viszont ha különböző hatások miatt – túlzott fáradtság, hideg időjárás, stressz, egész napos zárt térben tartózkodás okozta oxigénhiány – legyengül szervezetünk, a kórokozók szinte szabad utat kapnak

 

A legfontosabb tudnivaló az, hogy az immunrendszer egészségéhez nem csupán tökéletesen működő biokémiai folyamatokra van szükség, hanem elengedhetetlen a helyes életmód, a stressz megfelelő kezelése, és a pozitív gondolkodás is.

 

Pozitív gondolkodás – Egyre többet hallunk a gondolataink teremtő erejéről. Megjelentek róla könyvek, filmek , tanfolyamok foglalkoznak vele. Az orvostudomány már évtizedekkel ez előtt elfogadta, hogy a negatív érzelmi állapotok kórosan hatnak az immunrendszerre, nehezebb volt azonban tudomásul venni az azóta ugyancsak számos kísérlettel igazolt másik összefüggést, hogy a pozitív érzelmi állapotok viszont képesek számos súlyos betegség gyógyítására. Ma már az is elfogadott tény, hogy hogy a nevetés és egyéb pozitív érzelmek fokozzák az immunrendszer aktivitását.

 

Stresszkezelés -    Minél nagyobb stressz ér bennünket, annál súlyosabban érinti az immunrendszerünket. A legsúlyosabb stressznek számít a házastárs halála, de stressz egy gyerek születése, kirepülése, válás, állás elvesztése is traumatikus. Ilyenkor fogékonyabbá válhatunk a betegségekre. Nagyon fontos ezek lelki feldolgozása szakemberrel, vagy kibeszélése egy baráttal, hozzátartozóval. El kell végezni a gyászmunkát.

Amikor a napi stresszekről van szó, akkor ma már mindenkinek életbe vágóan fontos, hogy legyen valami stresszkezelő módszere, taktikája. Ilyenek a relaxáció, meditáció, irányított imaginációs technikák, autogén tréning, TM, vagy az egyszerű mantrázás.

 

Helyes életmód -  Dohányzás mellőzése

                              Megfelelő testsúly

                              Napi legalább 7 óra alvás

                              Rendszeres testgyakorlás, sport

                              Lazítás

 

A legegyszerűbb gyakorlat a szegycsont és a lép egyidejű finom ütögetése, akár naponta többször is.

Étrend

  •  Kevesebb hús(fehér-szárnyas, hal) - több zöldség. Télen melegítő kásafélék
  • Csökkentsük a fehér cukrok és az alkohol bevitelét
  • Növeljük a víz fogyasztását. Napi folyadékszükséglet: 3dl/ testsúly10kg
  • Kerüljük a fehér lisztből készült péksüteményeket, csak üres kalória! Helyette teljes őrlésű kenyeret, de legalább kevertet együnk.
  • Az immunrendszer csökkent működésének leggyakoribb oka a tápanyaghiány. Ma már a növények sajnos nem tartalmazzák az alapvető tápanyagokat, ezért táplálékkiegészítők formájában kell bevinni. Csak komplex készítményeket használjunk, mert ezek tartalmazzák megfelelő arányban a tápanyagokat. Hiába szedünk pl. C-vitamint, ha nincs bennünk elegendő Zn , vagy Fe-t, ha nincs mellette Cu akkor nem szívódnak fel, hiába vittük be. A komplex készítmények tartalmazzák ezeket az ún. „szinergistákat” is.                                                                                  Szükségünk van komplex ásványi anyag készítményre, vitaminokra, antioxidánsokra enzimekre.
  • Kiválóan erősíti az immunrendszert a virágpor. Szupertáplálék, tartalmazza a szervezet számára szükséges valamennyi fehérjét, összes esszenciális aminosavat, telítetlen zsírsavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket egyaránt. Fokozatosan kezdjük el szedni először csak morzsánként, majd néhány hét alatt el juthatunk a napi 2-3 e. kanálnyi mennyiségig. Két hónapos  virágpor kúra után 2 hét szünet, majd ismét fokozatosan emeljük a mennyiségeket. Ha valaki tudja, hogy valamelyik virág porára allergiás. Akkor inkább ne szedje.
  • Az elhízás csökkenti az immunválaszt.
  • Az emelkedett koleszterin és vérzsír szintek szintén csökkent immunitást eredményeznek.
  • Az alkoholisták szintén fogékonyabbak a fertőzésekre.

 

Gyógynövények

 

Echinacea vagy bíbor kasvirág –Megelőzésre napi 20 csepp

                                                      Betegségnél  rögtön 50 csepp, majd 10-10 csepp óránként

                                                      3-4 napig. Homeopátiás szer. és tinktúra formában                     

                                                      használható.

 

Astragalus gyökerét a TCM  már évezredek óta vírusfertőzések kezelésére használja.

                                                      Többféle módon is előnyösen hat az immunrendszerre.

További növények: orbáncfű, ginzeng, levendula, zab, bazsalikom, benedekfű, kálmos, apróbojtorján, homoktövis, rhodiola rosea.

 

Illóolajok

 

Bergamott, eukaliptusz, citrom, kakukkfű, teafa, geranium, grapefuit.

Használhatjuk párologtatóba téve, a fürdővizünkhöz, vagy bedörzsölő szerként.

 

Sokat segíthetünk önmagunknak a szauna, gőzfürdő, váltott vizes fürdő alkalmazásával is. Aki hetente egyszer tud szaunázni, az jó eséllyel indul az „Egész télen megfázás nélkül” bajnokságon.

 

 

                                                             Felhasznált irodalom: Kürti Gábor: Gyógyítás otthon

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ongyogyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr21567050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása